Tämä lapsettomuushan perustuu kohdallasi polykystisiin ovarioihin...

Ai jaa? Olemme olleet lapsettomuuspoliklinikan asiakkaita maaliskuusta 2008 alkaen, eikä kukaan niistä monista (joka kerralla eri) lääkäreistä ole koskaan ottanut puheeksi mahdollista PCO:ta. Sellaista vaihtoehtoa ei väläyttänyt se yksityinen gynekologikaan, joka ultrasi minut pari kuukautta sitten täsmälleen kierron puolivälissä. Kun neljännen inseminaation meille suorittanut lääkäri otti asian itsestäänselvyytenä puheeksi, luulinkin hänen sekoittaneen paperimme joihinkin toisiin.

Luottamukseni julkisen puolen lapsettomuushoitoihin alkaa olla heikoissa kantimissa. En ymmärrä, ketä uskoa ja mihin luottaa. Miten kaksi lääkäriä on voinut vastata kysymyksiini lapsettomuutemme syistä niin kierrellen ja kaarrellen (sillä kahdelta olen kysynyt suoraan) ja sitten yksi möläyttää jotain, mitä muut eivät "ilmeisesti ole pitäneet maininnan arvoisena". Toisaalta miehen alentuneen sperman laadunkin oli yksi lääkäri valmis kuittaamaan minulle näin: "ei se kuitenkaan ole niin iso asia, voit sanoa miehellesi, että kaikki tarpeeksi hyvin". Ehkä miehelle olisi sanottu vastaavassa tilanteessa, ettei vaimolle tarvitse mainita tällaisesta monirakkulaisuustaipumuksesta? En oikein itsekään usko kirjoittamaani todeksi.

Tämänpäiväisessä inseminaatiossa oli toinenkin takaisku: aiemmissa miehen siittiöiden laatu oli pesun jälkeen lupaava, nyt jostain syystä poikkeuksellisen huono. "No, yksihän siihen lopulta vain tarvitaan", yritti lääkäri keventää iskiessään samalla paperilla todisteet dramaattisesta notkahduksesta määrässä ja liikkuvuudessa. Heh.

Sanottakoon, etteivät odotukset ole korkealla.