Toisessa seurantaultrassa 8. pistospäivänä pienemmät follit olivat ottaneet suurempia kiinni kiitettävästi. Halkaisijaltaan vähintään 13 mm:n follikkeleja näkyi oikeassa munasarjassa 8, vasemmassa 5. Lääkäri määritteli punktiopäiväksi tiistain. Siirto (jos sinne saakka päästään, on pakko inhorealistina lisätä) tehdään perjantaina 18.11.

Uskon olevamme hyvissä käsissä ja luotan lääkäriimme, mutta klinikan muun henkilökunnan toiminta ei ole vakuuttanut minua. Kaksi kolmesta käynnistämme on sattunut iltapäivälle, ja hoitajilla on ollut selvästi kova kiire kotiin. Ensikäynnillä hoitajalle oli tärkeää päästä lähtemään tasan klo 16, joten pistosopetuksemme jäi selvästi etenkehtaiseksi ja pikaiseksi. Eilen päästessäni lääkärin vastaanotolta sama hoitaja oli häipynyt jo ennen kolmea, ja jouduin kuuntelemaan lääkärin ja toisen hoitajan neuvottelun siitä, miten jonkun nyt vaan kertakaikkiaan täytyy opastaa minulle irrotuspiikin otto ja punktioon valmistautuminen, vaikka seuraava potilas olisi niin ikään vaatinut hoitajan aikaa.

Ei tunnu parhaalta mahdolliselta tilanteelta kysyä tarkentavia kysymyksiä tai näyttää epävarmuuttaan tilanteessa, jossa tietää hoitajalla olevan kiire muualle. Tietysti myös lapsettomuusklinikan kätilöllä saa olla oma elämä - mutta mikäli klinikka haluaa välittää kuvan asiaan paneutumisesta ja ammattimaisuudesta, hoitajia totta vieköön pitäisi olla kylliksi paikalla vähintään sen aukioloajan puitteissa, eikä asiakkaan ainakaan pitäisi joutua tuntemaan olevansa ylimääräinen.