Huomenna perjantaina on ensimmäinen pistospäivä. Pistän Menopuria 150 IU/vrk. Ensi viikolla astuvat kehiin Orgalutran-pistokset, ja ensimmäiseen ultraan on varattu aika keskiviikolle.

Huomasin kuukautisten alkaneen yöllä juuri ennen nukkumaanmenoa. Koko yön nukuin huonosti; tuntui, etten osannut fyysisesti saati henkisesti rentoutua jännityksestäni. Aamulla soitin klinikalle heti herättyäni. Nyt siitä tuntuu olevan jo ikuisuus.

Yllätyksekseni klinikan hoitaja kehotti vaihtamaan verenpainelääkityksen heti sellaiseen, joka sopii raskauden aikana käytettäväksi. Ohje poikkesi aiemmasta, sillä sekä verenpainettani seuraava hoitava sisätautilääkäri että lapsettomuusklinikan lääkärimme olivat todenneet, että voin lopettaa lääkkeen hoitojen ajaksi, ja raskauden aikainen tarve määritellään erikseen. Annostukseni on hyvin pieni, joten sen valossa lääkäreiden aikaisempi ohje tuntui ymmärrettävältä. Selvitettävähän tämä kuitenkin oli, joten jouduin pikaisesti kontaktoimaan sisätautilääkäriäni; huh helpotusta, kun onnistuin saamaan häneltä konsultaation sähköisesti vielä samana päivänä, vaikka kaikki puhelinajatkin olivat varattuja ensi viikon tiistaihin saakka! Voin alkuperäisen ohjeen mukaan todella luopua lääkityksestäni huomisesta alkaen, kunhan seuraan verenpainettani viikottain.

Alun perin ajattelin, ettemme kertoisi hoitojen tarkkaa ajoitusta juuri kenellekään. Mitä harvempi ihminen jännittää kanssamme, sitä parempi. Nyt olen kuitenkin joustanut periaatteestani, ja useampi perheenjäsen on tietoinen hoitojen aloitusajankohdasta. Muutamalle ystävälle olen kertonut epämääräisemmin, että hoidot ovat näihin aikoihin käynnissä. Ehkä pääsen helpommalla myös siinä vaiheessa, jos joudun kertomaan epäonnistumisesta - koko tarinaa ei tarvitse aina aloittaa alusta.

Tämä on kuitenkin tärkeintä: nyt se alkaa.